Als eerste is het belangrijk om individueel te praten met je medewerkers. Individuele gesprekken zorgen ervoor dat medewerkers zich meer open durven te stellen, waardoor je als leidinggevende meer inzicht krijgt in de oorzaken van de negatieve werksfeer. Op deze manier toon je interesse in de moeilijkheden van je medewerkers en laat je zien dat je wilt werken aan het verbeteren van de werksfeer.
Vervolgens kun je met alle medewerkers samen praten over de problemen die de werksfeer beïnvloeden. Neem de bevindingen uit de individuele gesprekken mee naar het groepsgesprek. Zo kun je samen als groep de oorzaken van de slechte sfeer achterhalen en uiteindelijk tot een gezamenlijke oplossing komen. Blijf daarna goed communiceren met je medewerkers en zorg ervoor dat ook zij onderling goed blijven communiceren. Plan bijvoorbeeld wekelijks een vergadering om te bespreken hoe de week is verlopen en of de werksfeer positef is ervaren.
Zit je iets dwars met betrekking tot een collega op de werkvloer? Probeer het aan te kaarten bij je leidinggevende. Als een collega bijvoorbeeld steeds zijn werk niet afmaakt en toch naar huis gaat, bespreek dit dan. Door het probleem te bespreken, kan er samen met het management naar een oplossing worden gezocht. Je kunt je collega feedback geven, want misschien was hij of zij zich niet bewust van het probleem. Als je het probleem niet aankaart, kan dit leiden tot ergernissen en uiteindelijk een negatieve werksfeer.
Collega’s willen graag hun werk goed uitvoeren en op elkaar kunnen rekenen. Door duidelijke afspraken te maken, kun je problemen voorkomen. Voor je collega’s is het vanzelfsprekend om zich aan deze afspraken te houden. Als management is het dan ook eenvoudig om consequenties te verbinden aan de afspraken. Dit motiveert medewerkers om goed werk te leveren, wat uiteindelijk bijdraagt aan een positieve werksfeer.
Plan samen met je collega’s een leuk uitje buiten het werk. Door buiten het werk met elkaar om te gaan, leer je je collega’s beter kennen op een andere manier. Buiten werk praat je over persoonlijke zaken, terwijl het op de werkvloer vaak werkgerelateerd blijft. Door afspraken buiten werk te plannen, ontstaat er een persoonlijke band en niet alleen een werkrelatie. Ga bijvoorbeeld na werktijd gezellig dineren of lunch samen tijdens werktijd.
Respect hebben voor je collega’s draagt bij aan een positieve werksfeer. Je collega’s en leidinggevende zullen je waarderen als je op een positieve manier met hen omgaat. Geef complimenten of maak een kort praatje. Iedereen vindt het fijn om een compliment te ontvangen, en je collega’s zullen dit ook bij jou terugdoen. Dit zorgt voor een waarderende en positieve sfeer op de werkvloer.
Geef je collega’s het gevoel dat je er voor hen bent. Als je merkt dat een collega gestrest is of een moeilijke dag heeft, bied dan je hulp aan. Laat weten dat je bereid bent om te helpen als iets niet lukt. Door je collega te motiveren en vertrouwen te geven, help je hem of haar om van een negatief gevoel naar een positief gevoel te gaan, wat ook de werksfeer ten goede komt.
Drukte op het werk is vaak onvermijdelijk, wat kan leiden tot een vol bureau en een vol hoofd. Dit kan irritaties veroorzaken en de positiviteit op de werkvloer beïnvloeden. Zorg samen met je collega’s voor een opgeruimd bureau en houd alles op orde. Ga samen even naar buiten voor een frisse neus, zodat je je hoofd leeg kunt maken en meteen een betere band opbouwt met je collega’s. Opruimen kan veel irritaties en geklaag voorkomen.
Zorg ervoor dat iedereen wordt betrokken bij successen. Het is belangrijk om iedereen erbij te betrekken, zodat niemand zich buitengesloten voelt. Dit bevordert de groepsbinding en draagt bij aan een positieve sfeer op de werkvloer.
Met deze tips kun je een begin maken aan het opbouwen van een positieve werksfeer. Ga ervoor!
Terug naar blogoverzicht