Waarom geven we cadeaus met kerst?

  • 30 / 10 / 2020 0
Waarom geven we cadeaus met kerst?

Kerst, de mooie tijd van het jaar waar we samen zijn met onze familie en vrienden en genieten van heerlijk eten. Maar óók de tijd van cadeaus! Maar waarom geven we die eigenlijk?

Tegenwoordig vertellen we kinderen dat we mensen cadeaus geven met kerst uit liefde. Het idee verspreiden dat het geven van geschenken belangrijker en lonender is dan ontvangen, maar heb je er ooit over nagedacht waarom we dit nu echt doen?

Laten we eens kijken naar de oorsprong van het geven van geschenken tijdens de feestdagen en hoe het zich nu heeft ontwikkeld tot dit grote deel van de kerstvieringen.

Waarom kopen we cadeaus?

Het simpele antwoord zou zijn omdat we het leuk vinden omdat we iets willen delen waardoor we aan de ontvanger denken. Maar als je er verder op ingaat, lijkt het meer een blijk van waardering te zijn. Schenken aan degenen die ons gedurende het jaar hebben geholpen, bijvoorbeeld door uw kind naar school te sturen met een doos chocola om aan hun favoriete leraar te geven.

De praktijk van geschenk en wederkerigheid is een lang beoefende menselijke sociale interactie die door de geschiedenis heen over de hele wereld kan worden aangetroffen. Het geven en ontvangen van geschenken is een kans om sociale banden te versterken.

Waarom wisselen we cadeaus uit met Kerstmis?

Terugkijkend op de hele menselijke geschiedenis, zouden sommigen zeggen dat we geschenken uitwisselen vanwege de drie wijze mannen en hoe ze de baby Jezus wierook, goud en mirre brachten.

In sommige landen zullen ze zeggen dat het komt door de Kerstman. Hij laat leuke cadeaus achter voor de brave kinderen en steenkool voor wie stout is. 

De echte man was een bisschop in 343 n.Chr. Die zijn erfenis aan de armen schonk toen zijn ouders stierven, en het idee opriep om tijdens de feestdagen geschenken te geven aan degenen die in zijn stad woonden.

Toen hij stierf, bleef het idee om cadeaus te geven in december hangen. Zijn nalatenschap is de kerstman geworden. Het geven van geschenken bestaat al langer dan zelfs St. Nick. Er zijn aanwijzingen dat in het voorchristendom Rome geschenken werden gegeven in heidense rituelen voor de winterzonnewende in december.

Het Verenigd Koninkrijk had een lange traditie om cadeaus te delen op nieuwjaarsdag, maar met de groeiende trend van kerstvieringen in die eeuw werd het geven van cadeaus verschoven naar eerste kerstdag. 

Waarom leggen we cadeautjes onder de boom?

Dit is een relatief moderne traditie voor de feestdag. In Europa werden kerstbomen niet echt gebruikt voor kerst totdat de voorheen Duitse traditie werd overgenomen door koningin Victoria 1840 en steeds populairder werd in de Victoriaanse tijd.

Sindsdien hebben mensen bomen opgetuigd en versierd in hun huizen en in sommige culturen, hebben ze ook hun geschenken eronder geplaatst.

Hoewel sommige landen traditioneel geen geschenken onder bomen laten. In Frankrijk is het bijvoorbeeld de traditie dat kinderen hun schoenen neerzetten zodat deze met cadeautjes gevuld kan worden. 

Wanneer openen verschillende landen cadeaus?

Het geven van geschenken tijdens de feestdagen valt meestal op 5 verschillende datums, afhankelijk van de tradities van verschillende landen. Mensen openen hun cadeaus op 6 december (Sint-Nicolaasdag), 24 december (kerstavond), 25 december (eerste kerstdag), 1 januari (nieuwjaarsdag) of 6 januari (Driekoningen).

Sommige landen in Europa, zoals Frankrijk en Polen, vieren Sinterklaasdag op 6 december. Dit is wanneer ze cadeautjes openen in plaats van eerste kerstdag. Bij ons valt dit natuurlijk op 5 december. 

Veel landen in Europa (zoals Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen) en Zuid-Amerika (zoals Argentinië en Brazilië) en meer open cadeaus op kerstavond.

Landen die meestal cadeautjes openen op kerstavond zijn:

Argentinië, Oostenrijk, Brazilië, Bulgarije, Tsjechië, Colombia, Denemarken, Estland, Faeröer, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Slowakije, IJsland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Portugal, Quebec, Roemenië, Uruguay , Slovenië, Zweden, Zwitserland.

In andere landen is Driekoningen op 6 januari een belangrijke datum en worden dan geschenken gegeven. In Italië krijgen kinderen een voorraad snoep of kolen cadeau, afhankelijk van of ze goed waren of niet.

In Griekenland is nieuwjaarsdag belangrijk en krijgen kinderen dan cadeautjes.

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »