Maar het kan ook erg leuk zijn om naar andere landen te kijken als het aankomt op tradities rondom kerst en eten. Wat hebben andere landen voor lekkers?
5 Wereldwijde kersttradities rondom eten die je dit jaar zou moeten proberen
In Nederland hebben we inmiddels onze keuze wel een beetje gemaakt als het uitkomt op eten met kerst. Gourmetten zijn we dol op, een buffet kan ook nooit kwaad met een grote familie. Als we experimenteel zijn willen we allemaal wel iets meenemen en een aantal jaar geleden kwam de mini pizza ook aanzetten.
Maar het kan ook erg leuk zijn om naar andere landen te kijken als het aankomt op tradities rondom kerst en eten. Wat hebben andere landen voor lekkers?
Australië
Kerstmis in Australië valt midden in de zomer, wanneer het ongelooflijk heet is - de kerstman is te vinden in een boardshort in plaats van een met bont gevoerd pak, gelukkig vergezeld door een kangoeroe, die een slok cognac ruilt voor een lekker ijskoud biertje. Dus terwijl sommigen nog steeds genieten van een traditioneel kerstdiner, kiezen velen voor een barbecue. Zeevruchten, met name garnalen en kreeft, zijn erg populair - is er iets meer Australisch dan een garnaal op de barbie gooien ?!
Oké, dus we kunnen niet de tuin in voor een barbecue met kerst, maar we kunnen nog steeds binnen grillen (overigens zijn er mensen die zweren bij een winterbbq). Een prachtige gegrilde kreeft met een lichtere selectie bijgerechten zal zeker indruk maken op je gasten, of als je net als ik bent en je kerstbudget helaas niet strekt tot kreeft, zouden gegrilde garnalen een heerlijke zomerse, Australisch geïnspireerde toevoeging zijn aan een feestelijk buffet.
Griekenland
In de afgelopen jaren is de kerstkalkoen steeds gebruikelijker geworden, waarschijnlijk beïnvloed door de populaire Amerikaanse cultuur. Traditioneel is het echter varkensvlees dat het middelpunt zou zijn van het feestelijke banket, van een heel gebraden varken tot een varkensstoofpot. Erg aan te raden is buik- of schoudervarkensvlees, omdat het op een lage temperatuur langzaam kan worden gekookt en zo smaakvol is - om nog maar te zwijgen van het feit dat knapperig geknetter goed klinkt voor de wachtende gasten.
Een Griekse kerstmaaltijd wordt traditioneel geserveerd met gevulde koolbladeren en een verscheidenheid aan zoete lekkernijen, waaronder baklava, kourabiedes (beboterde amandelkoekjes met poedersuiker) en melomakarona (honingkoekjes met walnoten).
En de bekroning is Christopsomo (of het brood van Christus) dat, vergelijkbaar met een heet kruisbroodje met Pasen, vaak is versierd met een kruis of ‘X’ (de eerste letter van het Griekse woord voor Christus). Gemaakt met rozijnen, anijs en noten en besprenkeld met honing, dit zou een mooi alternatief zijn voor een kersttaart als je een feestelijke bakker bent. Als je niet religieus bent, kun je proberen het te versieren met hulstblaadjes, of gewoon met fruit en noten.
Japan
Japan is geen christelijk land, dus Kerstmis is geen religieuze feestdag, maar de Japanners vieren het nog steeds met kerstmarkten, bomen en verlichtingen, net zoals veel andere landen dat over de hele wereld doen. En naast deze herkenbare kersttradities zijn er ook enkele geweldige unieke.
Ten eerste - KFC! Ja, je leest het goed! Het verhaal gaat dat in de jaren 70 een groep toeristen werd afgeluisterd over hoe ze wanhopig op zoek waren naar kalkoen voor Kerstmis, maar er geen konden vinden en uiteindelijk bij een KFC terechtkwamen. Een jaar of twee later leidde het verhaal tot een enorm succesvolle advertentiecampagne, "Kurisumasu ni wa kentakkii!" (Kentucky for Christmas!), En het bleef hangen - naar schatting genieten meer dan 3,5 miljoen Japanse gezinnen van Kentucky Fried Chicken op eerste kerstdag en de vraag is zo hoog dat het weken van tevoren wordt besteld - net als kalkoenen hier! Ik weet niet zeker of ik KFC hier voor Kerstmis zou aanbevelen - er kan opschudding zijn! - maar het zou een traktatie kunnen zijn voor je kater op tweede kerstdag ...
En een Japanse kerst zou niet compleet zijn zonder kersttaart - alleen is het geen zware fruitcake, het is meer een Victoria-spons met witte glazuur en aardbeien (wat Amerikanen een Strawberry Shortcake noemen) en vaak versierd met traditionele kerstversieringen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb liever een plakje lichte, fruitige spons na een stevig kerstdiner (ik weet dat mijn kinderen dat zeker zouden doen!) En het is zo veel sneller en gemakkelijker te maken.
Ethiopië
Ethiopië volgt nog steeds de oude Juliaanse kalender, dus hun Kerstmis valt later, op 7 januari in plaats van 25 december. Gevierd na 43 dagen vasten brengt de speciale dag, genaamd Ganna, een heerlijk - en langverwacht - feest. Ethiopische gezinnen genieten van traditioneel gerecht Wat, een dikke, pittige stoofpot van vlees, groenten en soms eieren, geserveerd op Injera, een plat zuurdesembrood. Net als het gebruik van een naan of chapati met een curry, worden stukjes injera gebruikt om de wat op te scheppen.
Dit is iets waarvan ik denk dat we ons allemaal dit jaar kunnen laten inspireren. Kerstavond is meestal een drukke dag met veel last-minute voorbereidingen, dus als je 's ochtends wat heerlijk vlees, groenten en kruiden in een slowcooker of een zware pot op een heel laag vuur in de oven gooit, heb je je eigen kijk op een heerlijke wat tegen de avond, en het is vrijwel zelf gekookt. Of wat dacht je van kalkoenwat op tweede kerstdag - een nieuwe en heerlijke manier om al die restjes op te gebruiken.
Indonesië
Hoewel de meerderheid van de Indonesiërs moslim is, is ongeveer 10% (ongeveer 20 miljoen mensen) christen, wat betekent dat Kerstmis nog steeds op grote schaal wordt gevierd. Het biedt een hele reeks traditionele gerechten die hun eigen regionale variaties hebben, en waarvan sommige ook merkbare Europese invloeden hebben. Kip of vis met rica-rica, een pittige sambal, geserveerd met uien, komkommer en limoen, is populair, evenals Jaha- of Lemangrijst, gemaakt met kokosmelk en een scala aan kruiden en specerijen, gekookt in met bananenblad omwikkelde bamboestengels.
Afkomstig uit de Nederlandse koloniale periode, zijn gerechten als Klappertaart en Sup Brenebon (Kidney Bean Soup) ook onmisbare gerechten tijdens Kerstmis in Indonesië.
Hoewel de pittige smaken die synoniem zijn met Indonesisch eten misschien niet voor al je gasten zijn, smaken deze kerst deze kerst, de soep, bestaande uit rode bonen en vlees, een fantastisch voorgerecht als aanvulling op je maaltijd, aangezien het meestal wordt gekruid met peper, kruidnagel en nootmuskaat , smaken die we al associëren met de feestdagen hier in het westen.
Ik hoop dat deze momentopname van kerstvoedseltradities over de hele wereld je smaakpapillen heeft geprikkeld en dat je je geïnspireerd voelt om deze feestdagen iets nieuws te proberen. Laat het ons hieronder weten, we horen graag je mening!