Fun fact - Kerst verboden in Engeland in 17e eeuw

  • 23 / 10 / 2020 0
Fun fact - Kerst verboden in Engeland in 17e eeuw

Kerst! Kun je het je ooit voorstellen dat het verboden zou worden? Nou ondanks dat wij het tegenwoordig wat anders vieren dan vroeger, reageerde de inwoners van Engeland ook niet erg goed op het verbod op kerst... Lees er nu over!

In 1644 werd Kerstmis in Engeland verboden. Je hebt waarschijnlijk nooit twee keer nagedacht over Kerstmis als feestdag, zelfs als je niet religieus bent, ben je waarschijnlijk opgegroeid met het vieren van de dag met een grote maaltijd, feesten en cadeaus geven. Maar wat zou je ervan vinden als ze kerst ineens van je afnemen? Dit is wat er gebeurde en hoe de mensen van toen reageerde. 

Waarom werd Kerstmis in 1644 verboden?

In 1644 werd Oliver Cromwell aan de macht gebracht en omdat hij een puritein was, wilde hij dat Engeland puriteinse overtuigingen zou volgen. Het parlement keurde een wet goed die puriteinse overtuigingen oplegde over het hele land. Het land distantiëren van de Kerk van Engeland en het rooms-katholicisme. Wat betekende dat Kerstmis en andere traditioneel christelijke feestdagen moesten worden geschrapt.

Wat is een puritein?

Puriteinen waren een groep Engelse protestanten in de late 16e en 17e eeuw. Ze wilden de Kerk van Engeland en de rooms-katholieke praktijken zuiveren en terugbrengen tot eenvoudige vormen van aanbidding. Ze hielden niet van ceremonies en andere praktijken die werden uitgevoerd maar niet geworteld waren in de bijbel, dit gaf ze namelijk het gevoel alsof mensen tegen god waren. 

Wat deden mensen op eerste kerstdag toen het werd verboden?

In plaats van kerstvieringen te houden, voerde het parlement een vastendag in die werd beschouwd als onderdeel van de puriteinse eredienst. Bedrijven kregen te horen dat ze open moesten blijven en het publiek moest het behandelen alsof het elke andere dag van het jaar was.

Hoe reageerden mensen op het verbod op Kerstmis?

Zoals u zich kunt voorstellen, waren er protesten in heel Engeland. Er werd opgemerkt dat mensen in opstand kwamen en winkels aanvielen, die natuurlijk open waren. Waarom zouden de mensen niet protesteren nadat hen feesten en vieringen waren afgenomen?

Voorafgaand aan de overname van Cromwell was er in Engeland een burgeroorlog geweest tussen de puriteinen en rooms-katholieken, en het verbod op Kerstmis zorgde ervoor dat dit conflict onder de 'gewone' bevolking voort werd gezet, ondanks dat de puriteinen dacht dat ze hadden gewonnen. 

Wanneer eindigde het kerstverbod?

Het verbod werd opgeheven in 1660 toen Karel II aan het einde van de burgeroorlog zijn titel van koning liet herstellen. Puriteinen bleven mensen echter ontmoedigen om deel te nemen aan feestelijke tradities en ze keken neer op mensen die eraan deelnamen.

Heeft een ander land het sindsdien verboden?

In Amerika was Kerstmis officieel verboden in Boston van 1659-1681. Net als in Engeland werden traditionele kerstactiviteiten in de staat illegaal gemaakt. Dit was ook het werk van de puriteinen in die tijd, die een hekel hadden gekregen aan het kerstfeest en andere vieringen. Ze hebben het ook verboden uit protest tegen Engeland toen het daar in 1660 weer in werd gesteld.

Kerstmis werd pas in 1870 weer een volledig legale feestdag in Boston. Maar zelfs met de komst van nieuwe inwoners in het gebied in de aanloop naar 1870, gingen scholen en winkels nog steeds open op eerste kerstdag.

Dus daar heb je het! In 1644 verbood Engeland Kerstmis, en zoals je kunt zien, waren de mensen nog niet klaar om de viering op te geven. 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »