Geschiedenis van het kerstpakket

Geschiedenis van het kerstpakket

Geschiedenis van het kerstpakket

Elk jaar in december begint het weer te kriebelen. Wat zal er dit jaar in het kerstpakket zitten? Of wordt het dit jaar een kerstgeschenk? Spannend spannend! Maar deze traditie is een stuk ouder dan je misschien zelf zou denken. Het uiten van onze waardering voor de medewerker in de vorm van een cadeau wordt namelijk al zo’n 200 jaar gedaan, en ook niet alleen in Nederland.

Kerstpakketten, een echte traditie:

Het is altijd moeilijk om het ontstaan van een traditie terug te vinden. Maar het traditionele kerstpakket lijkt nog steeds sterk op de eerste varianten, die al in de 19e eeuw ter tonelen verschenen. De eerste kerstpakketten waren namelijk manden gevuld met brood, chocolademelk, amandelspijs en andere lekkernijen. Deze werden door boeren gegeven aan de inwonende arbeiders wanneer zij met kerst naar huis gingen. Al snel werd deze jaarlijkse tradities ook door anderen geadopteerd en werden pakketten uitgebreid met bijvoorbeeld drank of benodigdheden voor in het huis.

Door de jaren zagen we dat ondanks de veranderende arbeidsmarkt het kerstpakket bleef. De nieuwe type werkgevers bleven de traditie in ere houden. In de 20e eeuw werd duidelijk hoe belangrijk het pakket is toen militairen op uitzending ook een kerstgeschenk mochten ontvangen in het buitenland. En ook vandaag is het kerstpakket nog een fijne verrassing na een druk jaar.

Veranderingen van de kerstpakketten

Maar ondanks de rijke historie staat het kerstpakket niet stil. Elk jaar worden de pakketten weer aangepast aan de nieuwste trends. En ondanks dat het traditionele pakket nog steeds de grote favoriet is zien we ook de populariteit van geschenken, maatwerk en keuzeconcepten toenemen. Ook is er in de afgelopen jaren een duidelijke stijging te zien in wat een werkgever gemiddeld besteed aan het jaarlijkse pakket. 

Een ding is duidelijk, het kerstpakket is al lang in ons midden en zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen. Natuurlijk zag je begin 1900 geen airfryer in het pakket. Maar de traditionele pakketten bestaan nog steeds uit lekkernijen en producten voor in het huis, en een flinke dosis waardering!Geschiedenis van het kerstpakket | Blog | Kerstpakketten kiezer

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »