Kerst in een warm klimaat

  • 01 / 06 / 2021 0
Kerst in een warm klimaat

Kerst in een warm klimaat

Een witte kerst, elke december is het weer de droom waar we naar uitkijken! Het hoort er ook zeker een beetje bij, en tijdens de warme zomerdagen willen we niks horen van de kerst. Maar er zijn genoeg mensen op deze planeet die jaarlijks genieten van kerst in de volle warme zon. Maar hoe ziet kerst er dan uit op deze plekken? 

Australië

Deze plek ligt misschien wel het meest voor de hand. Gezien dit land op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen gespiegeld ten opzichte van die van ons. Kerst valt dan ook in de eerste maand van de zomer op dit prachtige grote eiland. De invulling van kerst komt erg overeen met wat we in de Westerse wereld doen. Zo is het gebruikelijk om cadeaus uit te wisselen met familie of vrienden en is samenkomen voor eten toch wel het middelpunt. Dit samenkomen gebeurt vaak op eerste kerstdag. Qua eten zit je in Australië sowieso nooit verkeerd met een goede barbecue, maar ook de kalkoen is een graag geziene maaltijd tijdens deze dagen!

Door de hoge temperaturen hoef je niet aan te komen in je luxe kleding met vele lagen. Een korte broek, slippers of gewoon je beach outfit is prima! Het is dan ook niet zo gek om kerst gewoon op het strand te vieren. Het bekende Bondi Beach bij Sydney veranderd elk jaar in een enorm kerst-strandfeest, hier ben je dan meteen goed op gekleed! Óf als je echt mee wil doen met een Australische traditie kun je kiezen voor een kerstduik in het water in je kerstmannenpak! Een aantrekkelijker aanbod daar dan in Nederland gezien de temperaturen. 

Kerst in Australië

Het Caribisch gebied

Ver van ons vandaan, maar zeker niet onbekend voor ons. In het Caribisch gebied zijn er diverse eilanden om heerlijk kerst te vieren. Door de temperaturen zijn feesten buiten zeer gebruikelijk en ook de gourmetset zal hier niet op tafel komen. 

Jamaica

Dit prachtige eiland gaat helemaal los tijdens de feestdagen. Zo kan er genoten worden van een driedaags reggae muziekfestival waar je je ogen uit kan kijken. Denk aan heerlijk eten, spirituele ganja, handgemaakte spullen en het dragen van de mooiste kleding. In de nacht wordt vaak de kerk bezocht wat ook een belangrijk onderdeel is van de Jamaicaanse kersttraditie. Als kers op de (rum fruitcake)taart kun je genieten van een uniek dessert, gemaakt van fruit wat maanden in rum heeft gewacht op dit moment. In Jamaica staat het samenzijn met de familie en het bezoekenv an de kerk centraal. 

Dominicaanse Republiek

Op dit mooie eiland (wat gedeeld wordt met Haiti) zijn ze écht fan van kerst. In oktober beginnen ze enthousiast met het versieren van het eiland en pas als elk mogelijk feest is gevierd wordt alles in januari weer opgeruimd. 
Centraal in de viering staat kerstavond waarop families bij elkaar komen om samen te eten en van elkaar te genieten. Hierbij wordt vaak een kerkdienst bezocht, cadeaus uitgewisseld in een soort van Secret Santa en genoten van vuurwerkshows. In de tweede grote stad Puerto Plata is er de traditie om gedurende de nacht een varken aan het spit te roosteren waar later samen van genoten kan worden. 

Daarnaast is muziek een erg belangrijk onderdeel van de viering op de Dominicaanse Republiek. Het is niet ongebruikelijk om groepen mensen door een wijk te zien lopen waar ze liedjes zingen. Deze groepen groeien vaak uit tot spontane buurtfeesten waarbij iedereen meedoet! 

Cuba

Van 1969 tot 1998 was kerst verboden in Cuba door toenmalig leider Fidel Castro. Inmiddels is de traditie terug van weggeweest en wordt het ook uitgebreid gevierd. Dit start met een familie diner op kerstavond waarbij er vaak geroosterd vlees met frietjes worden gegeten. Daarnaast zijn er heerlijke traditionele desserts en verse groenten. Om middernacht gaan de meeste mensen naar de kerst om een grote dienst bij te wonen.

In de stad Remedios wordt er jaarlijks een grote parade en feest gehouden. De verschillende buurten strijden daarbij onderling voor de eer van beste muziek en kostuums. De grote parade begint in de nacht en gaat door tot in de vroege uurtjes. 

Hawaii

Hoewel er meerdere Amerikaanse staten genieten van warme temperaturen tijdens de feestdagen heeft Hawaii toch een eigen charme. Kerst werd in 1820 door protestanten geïntroduceerd op de eilanden. Maar voor die tijd vierde ze Makahiki, een vier maanden durend festival waarbij enig conflict of oorlog verboden was en vrede en het goede van de mens werd gevierd. Deze twee hebben elkaar gevonden en vormen samen een soort kerst 2.0.

Hedendaags zie je de Amerikaanse tradities van kerst zeker terug, maar altijd met een Hawaiiaans tintje. Denk bijvoorbeeld aan een kerstman in een korte mouwen blouse in plaats van een dik warm pak, of de goede man met een surfboard. Kerstbomen worden versierd met bloemen en de sneeuwpoppen worden vervangen door zandpoppen. 

Naast het samenkomen van families wordt kerst op de eilanden ook gevuld door verschillende festivals. Een voorbeeld hiervan is het Festival van het licht, wat al sinds 1954 wordt gevierd en in het teken staat van het maken van versieringen van oude gebruikte materialen. Daarnaast zijn er ook diverse parades en hula concerten om van te genieten. 

Kerst in Hawaii

In Nederland is het op dit moment lekker warm, en voelt kerst daardoor automatisch ver weg. Maar misschien moeten we het een jaartje omdraaien? Een keer kerst in onze bikini en geen gourmetstel maar een BBQ? Wij zijn voor!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »