Kerstpakketten en belasting, hoe zit dat?

Kerstpakketten en belasting, hoe zit dat?

Is er belasting van toepassing op je kerstpakket?

Laten we bij het begin beginnen. Kerstpakketten worden bijna altijd aangekocht door de werkgever. Aangezien dit een zakelijke aankoop is wordt de BTW niet gecommuniceerd in de prijs. Uiteraard betaal je wel BTW, maar dit mag later af worden getrokken bij de aangifte waardoor dit grotendeels terug komt. 

Dit betekent alleen niet dat je onbeperkt leuke dingen kan kopen en geven aan je personeel, waarbij je de belasting af mag trekken. In het verleden waren hier heel veel verschillende regels over. Vanaf 2011 is er een universele wet ingevoerd om verwarring te voorkomen. Dit heet de werkkostenregeling.

Maar hoe zit het nu?

De werkkostenregeling verteld hoeveel van de totale omzet je mag uitgeven aan extra's voor je medewerkers zonder hier belasting (loonheffing) voor te hoeven betalen (lees later terugvragen, je moet het altijd eerst betalen).

De hoeveelheid die uitgegeven mag worden wordt genoemd: de vrije ruimte. Sinds januari 2020 is dit maximaal 2,9% van het fiscale loon. Voor de eerste €400.000,- van de loonsom mag de werkgever 1,7% vrije ruimte gebruiken. Geef je meer uit aan loon? Dan mag voor alles hierboven 1,2% vrije ruimte rekenen.

Voorbeeld
De totale loonsom van bedrijf A is €750.000. Dit komt uit op de volgende vrije ruimte:
€400.000,- x 1,7% = €6800,-
€350.000,- x 1,2% = €4200,-
Totale vrije ruimte waarover geen loonheffing(belasting) betaald hoeft te worden: €11.000,-

Dit betekent dat het bedrijf in het voorbeeld hierboven in totaal €11.000,- mag uitgeven aan extra zaken voor het personeel zonder hier belasting over te betalen. Ga je hierboven? Dan kan je de betaalde belasting niet terugvragen. 

Wil je precies uitrekenen wat jij uit mag geven? Gebruik deze makkelijke tool.

Wat mag ik allemaal geven?

Uiteraard een kerstpakket. Maar er zijn ook vele andere dingen die je aan medewerkers mag geven waarbij je de belasting terug mag vragen volgens de werkkostenregeling. Denk bijvoorbeeld aan een sport abonnement, een ergonomisch bureau of verjaardagscadeaus. Of iets wel of niet in aanmerking komt voor de regeling kun je hier bekijken. Hierbij wordt gekeken of het niet meer dan 30% afwijkt van wat normaal is. 

Voorbeeld
Er wordt een fiets gekocht voor de werknemer van €1000,-. Ideaal voor privé maar ook voor woon-werk verkeer. Aangezien dit bedrag niet meer dan 30% afwijkt van wat normaal is, mag je de belasting hiervan terugvragen. Kost de fiets €10.000,-? Dan mag dit niet omdat de afwijking groter is dan 30%.

Personeelsfeest

Ook een mooie beloning voor je medewerkers is een personeelsfeest. Dit valt ook onder de werkkostenregeling maar er gelden specifieke regels. Bij een feest op eigen locatie (op kantoor) wordt het vrijgesteld van loonheffing en lever je dus geen 'vrije ruimte' in. Als je het feest op een externe locatie geeft zal er altijd loonheffing betaald moeten worden! Dit is erg belangrijk om mee te nemen bij het kiezen van een locatie. 

Conclusie

Of je wel of geen belasting terug mag vragen voor het kerstpakket hangt dus af van de uitgaven die je gedurende het jaar al hebt gedaan voor je personeel. Het is dan ook handig om aan het begin van het jaar een berekening te maken wat je aan personeelskosten denkt uit te geven, zodat je weet hoeveel je cadeau mag doen. 

Vragen na het lezen van deze blog? Neem contact met ons op en we helpen graag.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »