Kersttradities van over de hele wereld - 1

  • 27 / 05 / 2020 0
Kersttradities van over de hele wereld - 1

kersttradities verschillen sterk per land. Lees hier de leukste feitjes over hoe kerst gevierd wordt over de hele wereld!

Elk land heeft eigen tradities en helden om tegenop te kijken. Zo komt Sinterklaas elk jaar de kleintjes in Nederland belonen met een cadeau voor goed gedrag. Ook is de kerstman uit Amerika geen onbekende meer voor ons. Maar wat voor tradities zijn er rondom kerst op andere plekken in de wereld?

Duitsland en Oostenrijk
Ook in deze landen is de traditie van Sinterklaas niet onbekend. Net als in Nederland komt de goedheiligman met witte baard langs met cadeaus. Maar in deze twee landen kan Krampus ook verschijnen. Deze half geit half demon is verantwoordelijk voor het straffen van stoute kinderen. En is zeker niet iemand om ruzie mee te zoeken…

Catalonië
Een traditie met meer vrolijke noot komt uit Catalonië. Tío de Nadal is een kleine versierde houtblok met gezichtje. Op kerstavond wordt het houtblok op het vuur gegooid waarna deze snoepjes en kleine cadeaus ‘geeft’. De traditie gaat al lang mee en het cadeau van Tío de Nadal was eerste instantie de warmte die het gaf. Nu moedigen kleine kinderen het houtblok aan om lekkere en leuke dingen te geven.

Canada
Een jaren lange strijd tussen Toronto en Finland. Beiden zijn namelijk overtuigd van het feit dat de kerstman woon achtend is hun land. Het is dan ook niet gek dat Toronto al sinds 1905 een grote en magische kerstparade organiseert. In plattelandsgebieden van Canada verwennen buren elkaar met taarten en koekjes voor kerst.

Daarnaast heeft de provincie Nova Scotia de traditie om jaarlijks de mooiste kerstboom naar Boston in Amerika te sturen. In 1917 vond de Halifax Explosion plaats, een Frans schip vol explosieven kwam tot ontploffing na een botsing. Ruim 2000 mensen kwamen om het leven en ruim 9000 mensen raakte gewond. In 1918 gaf Nova Scotia voor het eerst een kerstboom aan Boston als bedankje voor de geboden hulp na het ongeluk. In 1971 werd het cadeau nieuw leven ingeblazen en de mooiste boom wordt elk jaar naar Boston gestuurd om dé kerstboom van Boston te worden.

Amerika
De kerstman is misschien wel de volksheld van Amerika te noemen. Om ervoor te zorgen dat geen kind wordt overgeslagen wordt er aan de open haard een grote rode sok gehangen. Op de sok staat de naam van de ontvanger om verwarring te voorkomen.

In Louisiana gaan ze nog een stapje verder. Om de kerstman te helpen met navigeren worden langs de Mississippi rivier grote vreugdevuren gemaakt.

Puerto Rico
Dit land heeft een prachtige rijke traditie rondom het kerstseizoen. Denk hierbij aan een soort 1 april grappendag na kerst en het uitgebreid vieren van Driekoningen. 

Maar tijdens de kerstdag zelf speelt vooral muziek een grote rol. Groepen vrienden zullen elkaar verrassen bij de huizen en liedjes zingen. Mensen die wakker worden (of natuurlijk met elkaar hebben afgesproken) gaan traditioneel mee in de optocht. Tijdens de tocht langs huizen wordt er gezongen en gedanst. Het feest kan de hele nacht duren!

Lees volgende week deel 2!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »