Waar komt de kerstman vandaan?

  • 05 / 10 / 2022 0
Waar komt de kerstman vandaan?

Waar komt de kerstman vandaan?

Die oude grijze man in dat rode pakje, waar komt die eigenlijk vandaan? Veel mensen denken dat hij uit Groenland of Antarctica komt, maar voor de kerstman zul je iets zuidelijker moeten gaan.

Hoe is de kerstman ontstaan?

Vandaag de dag worden Sinterklaas en Kerstmis in Nederland gezien als twee afzonderlijke feestdagen. Toch zijn er opmerkelijk veel overeenkomsten tussen Sinterklaas en de Kerstman. De traditie van de Kerstman, die stamt uit de achttiende eeuw, is namelijk gedeeltelijk gebaseerd op de viering van Sinterklaas. Sint-Nicolaas, Sinterklaas zoals wij deze kennen, werd voor het eerst gevierd in de middeleeuwen in het noorden van Europa. Het feest vond plaats op 6 december, de kerkelijke feestdag voor de heilige Sint Nicolaas van Myra. Later veranderde dit in het geven van cadeautjes aan kinderen die het hele jaar braaf waren geweest. Met de zeventiende en achttiende-eeuwse migratie van Britse en Nederlandse kolonisten naar de  Nieuwe Wereld kwamen de tradities van Sinterklaas en Father Christmas vervolgens weer bij elkaar. In de loop van de eeuwen raakten de verschillende elementen van de twee gulle gevers steeds meer met elkaar vermengd, zodat er in 1773 voor het eerst melding werd gemaakt van één figuur: Santa Claus.

Santa Claus in Amerika

In 1931 maakte het wereldbekende bedrijf Coca Cola grootschalig gebruik van Santa Claus in hun reclamecampagnes, waardoor het beeld van de kerstman, een vrolijke bolle man met een baar in een rood pak, definitief vastgelegd. De naam was duidelijk afgeleid van de Nederlandse Sinterklaas. Coca Cola is dus niet de uitvinder van Santa Claus, maar heeft zich heel slim verbonden met dit personage, omdat destijds frisdranken als zomerdrankje werden gezien en in de winter veel minder verkocht werd. De populariteit van de kerstman hangt dus wel flink samen met Coca Cola.

Er kan dus geconcludeerd worden dat de kerstman vrijwel volledig is overgenomen van de Europese traditie Sinterklaas zoals wij die al generaties kennen. Daarnaast is de kerstman dus niet uitgevonden door Coca Cola, maar is dit misschien wel een van de slimste marketing / reclame acties in de geschiedenis. 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »