We houden allemaal van Kerstmis, en wat is een van de belangrijkste dingen van Kerstmis? De kerstboom natuurlijk! Maar wat symboliseert de boom die tijdens deze feestdagen bij ons in huis staat eigenlijk? Wat stelt de kerstboom voor?
Een korte geschiedenis van de kerstboom?
Het gebruik van groenblijvende planten en groen werd gebruikt als symbool voor winterfestivals, omdat dit de planten waren die het hele jaar door zouden blijven en waarvan werd aangenomen dat ze het huis beschermden tegen boze geesten, heksen, geesten en ziektes.
Mensen dachten dat ze beschermd zouden worden omdat deze planten het hele jaar door groen zouden blijven, vooral de hele winter; het was niet alleen een teken voor bescherming, maar ook voor gezondheid.
Wat is de echte oorsprong van de kerstboom?
De kerstboom was oorspronkelijk een heidens religieus symbool van viering. Het is meer bekend als een Duitse traditie.
De kerstboom begon als een piramideboom, als mensen geen plant konden vinden om de boom voor te stellen. Mensen gebruikten hout om een piramide te maken en deze te versieren met noten, peperkoek, appels, papier en kaarsen om op een boom te lijken.
De bomen en piramides werden meestal door de stad geparadeerd om op kerstavond aan de andere huishoudens te laten zien als een teken van gezondheid, om de boze geesten weg te houden. Het werd razend populair gedurende de 16e eeuw, langzaam verspreidde het zich om zeer populair te worden onder adel en royalty.
Is een kerstboom een religieus symbool?
Romeinen gebruikte groenblijvende planten om hun tempels te versieren voor het feest van Saturnalia, oude Egyptenaren gebruikten op dezelfde manier groene palmbiezen om hun tempels te versieren als onderdeel van de aanbidding van de God van Ra.
Er wordt aangenomen dat de eerste bekende kerstboom die naar binnen werd gebracht en versierd was in de 16e eeuw door een man genaamd Maarten Luther. Er werd gezegd dat hij tijdens zijn wandeling naar huis de sterren door de groenblijvende bomen zag en naar huis ging om zijn kinderen te vertellen dat het hem aan Jezus deed denken. Later schreef hij een preek over de ervaring voor zijn kerk, wat leidde tot de verspreiding van mensen die de bomen versierden met kaarsen als een symbool van het toelaten van Jezus in hun huizen. De kerstboom vertegenwoordigt Jezus en het licht dat hij voor christenen in de wereld brengt.
Waar kwam het versieren van de kerstboom vandaan?
Het kwam voort uit de traditie om de boom of ‘Kerstpiramide’ te bedekken met peperkoek, kaarsen en verschillende andere versieringen om het geboorteverhaal van Jezus na te bootsen. Als mensen de boom namelijk kwamen bekijken werd er gesproken over het verhaal van Jezus en werden de gasten uitgenodigd voor het kerstoptreden in de kerk. Deze bomen stonden vaak centraal midden in een dorp.
Met het verstrijken van de tijd werd het steeds gebruikelijker dat gezinnen hun bomen binnen hielden om daar te versieren. De boom was van de familie en werd niet langer ingezet als pronkstuk van het dorp.
Waarom zetten we ornamenten op een kerstboom?
Het versieren van de kerstboom is al jaren een speciaal moment. Gezinnen die samenkomen rond de boom en de stapel met cadeautjes zien groeien door de dagen heen.
Maar de oorsprong van de reden waarom we de boom versieren, is terug te vinden in de 16e eeuw. Europeanen versierden hun bomen met appels om de paradijsboom in het verhaal van Adam en Eva te symboliseren, om hen te herinneren aan de paradijsboom met de verboden vrucht waaraan Eva bezweken.
De kerstbomen werden later versierd met heerlijke lekkernijen zoals peperkoek in de vorm van sterren, engelen en hulst zoals we die nu kennen.
De eerste kerstbal
Er wordt gezegd dat het eerste glazen ornament werd gemaakt door glasblazer Hans Greiner, hij kon het zich niet veroorloven om appels te kopen, dus besloot hij zijn eigen glazen appels te maken. Toen anderen zijn creaties zagen, begonnen ze zijn glazen appels en andere glazen ornamenten te bestellen die op fruit en noten leken om de kerstvakantie te symboliseren.
Deze glazen appels en noten klinken heel erg als de kerstballen die we vandaag zouden kopen, geen wonder dat ze populair waren!
Waarom plaatsen we lichten op een kerstboom?
Het plaatsen van lichten aan een boom gaat terug op het idee van de lichten die Jezus voorstellen als Licht in de duisternis. Lichten en ornamenten aan de boom kwamen om de sterren en planeten aan de hemel te vertegenwoordigen. Veel christenen plaatsten een kribbe onder hun bomen om de geboorte van Jezus Christus onder de sterren na te bootsen.
Hoewel het pas halverwege de 19e eeuw duurde, zouden Amerikanen en Britten hun bomen daadwerkelijk versieren! Het werd in de mode nadat prins Albert, de echtgenoot van koningin Victoria, de traditie uit Duitsland had overgebracht. (Lees meer over het vieren van Kerstmis in Victoriaanse stijl)
Het plaatsen van lichten aan kerstbomen (kaarsen) in Amerika betekende echter dat emmers met water en zand nodig waren, omdat het niet ongebruikelijk was dat de bomen vlam vatten, wat ze vrij vaak deden.
Nu duurde het tot 1882 toen Thomas Edison elektriciteit ontwikkelde, zijn partner Edward Johnson zijn boom versierde met elektrische lampen en de titel "Vader van de elektrische kerstboom" aannam. Van daaruit groeide en groeide de gewoonte om kerstbomen te versieren met elektrische lampen en tegen 1920 waren elektrische kerstverlichting in elke winkel bekend.
Waarom plakken we klatergoud op een kerstboom
Tinsel werd in de 17e eeuw in Europa gemaakt, het werd ontwikkeld door een zilverlegering te hameren tot het flinterdun was en in reepjes werd gesneden. Het werd toegevoegd als versiering voor een kerstboom om de kaarsvlammen weer te geven die flikkeren en glinsteren. Alsof er fonkelende sterren aan de hemel waren, maar aan hun bomen.
Het is duidelijk dat we nu tinsel kunnen krijgen in bijna elke denkbare kleur, maar als je erover nadenkt, creëert de combinatie van tinsel en de lichten een soort fonkelend stereffect, waardoor deze tijd van het jaar des te magischer wordt voor jou en je gezin.